Weer verschillende ongelukken op het IJsselmeer

Afgelopen weekend vonden er drie ongelukken op het IJsselmeer plaats waar de KNRM voor moest uitvaren. Zaterdag 13 mei was zowiezo een drukke dag voor de KNRM. In het hele land was het Reddingbootdag waarbij mensen ook een rondje mee konden varen op één van de reddingboten. Zo ook in Enkhuizen, maar daar sloeg dit in de middag om in een serieuze actie toen een opvarende van een gehuurd zeiljacht overboord sloeg. Tijdens het reven kreeg hij een klap van de giek tegen zijn hoofd en hij ging bewusteloos over de railing. De andere opvarende kreeg de man nog te pakken maar kon hem niet vasthouden. later dook hij nog in het water om de man te redden, zonder resultaat. een passerend jacht pikte de man weer op. Het stoffelijk overschot werd na een urenlange zoektocht door vele schepen de volgende midddag gevonden. De man droeg geen reddingvest.

Tussen Urk en de Ketelbrug ging een zeiler van een open catamaran overboord. Hij droeg een reddingvest en kon daarmee na enkele uren zwemmen een voor anker liggende duwbak bij Urk bereiken en het lukte hem om daarop te klimmen. Daar bracht hij de acht door en werd hij 14 uur later door reddingsdiensten van de KNRM gevonden en opgepikt. De drijvende catamaran was zondagochtend pas ontdekt, waarna een grootse zoekactie werd gestart. De man was onderkoeld, maar overleefde door reddingvest en zeilkleding.

Op zondag 14 mei voeren twee vrouwen van Medemblik naar Enkhuizen in een apensoort speedboot. De wind was NW 4-5 en door overkomend spatwater raakten zij licht onderkoeld. Ze schakelden hulp in via het kustwachtcentrum en werden door de KNRM Enkhuizen naar het reddingstation gevaren waar ze een warme douche kregen om langzaam weer op te warmen. De vrouwen hadden geen reddingvesten aan.

Voor de professionele schippers die dagelijks op het water zijn weer een teken dat ze hun ogen en oren open houden voor dit soort calamiteiten.

Foto: © KNRM

BBZ
EOC