Provincie krijgt schadeclaims aan de broek door gesloten brug in Krommenie

Zeilers en jachthavens komen met schadeclaims nu de staande mastroute in Noord-Holland is geblokkeerd door twee kapotte bruggen: de Coenbrug over de Zaan en de brug in de Nauernasche Vaart bij Krommenie. Beide bruggen blijven mogelijk nog jaren gesloten. ,,Eerst lag de Coenbrug in de Zaan er uit. Daarna kon bijna iedereen wel omvaren via de Nauernasche Vaart, maar die brug in Krommenie is sinds dit najaar kapot. Pas recent liet iemand bij de provincie me weten dat die brug zeker nog heel 2023 dicht blijft’’, laat Wilko Habraken weten.

Habraken woont in Zaandijk en heeft zijn boot in Uitgeest in de winterstalling liggen, hij heeft daar ook een ligplaats. ,,Als ik had geweten dat die brug in Krommenie voorlopig nog dicht blijft, dan had ik geen ligplaats genomen. Ik kijk nu al naar een plek in een haven aan het IJsselmeer, want die ellende in de Zaanstreek gaat nog jaren duren. Maar ik ga mooi een claim indienen bij de provincie voor het liggeld. Dat is toch tussen de 700 en 800 euro. Ik hoop dat meer zeilers met zo’n claim komen zodat Rijkswaterstaat en de provincie haast gaan maken met het repareren van de bruggen.’’

Forbo
Vloerenfabrikant Forbo dreigt eveneens met schadeclaims omdat de schepen met grondstoffen niet meer kunnen aanmeren bij de fabriek. Het overschakelen op tankwagens levert het bedrijf extra kosten op, al wil Forbo niet zeggen hoeveel. Behalve zeilers zullen ook jachthavens schade gaan verhalen op de provincie. ,,Dit jaar heeft iedereen zijn ligplaats al gehuurd en dachten ze dat de brug bij Krommenie wel gerepareerd zou worden. Maar wanneer meer mensen zoals Habraken vertrekken, scheelt dat ons inkomsten. Dit jaar zullen we al minder passanten krijgen’’, vreest havenmeester Jeroen Schoorl. Andere jachthavens in de regio zijn eveneens de dupe van de bruggenellende en zouden dit of volgend jaar ook wel eens met schadeclaims kunnen komen.

Met het vaarseizoen voor de deur hebben Rijkswaterstaat en de provincie Noord-Holland maandag een bericht geplaatst waarin wordt gemeld dat de Coenbrug dit vaarseizoen nog gestremd is voor schepen hoger dan 6,20 meter en dat die bij Krommenie voor onbepaalde tijd is gestremd. Alleen een bootje dat niet hoger is dan 2,70 meter kan onder die bruggen door.

De provinciewoordvoerster laat nog weten dat zeker dit seizoen de brug bij Krommenie niet wordt bediend. ,,De provincie heeft meer tijd nodig om in detail te onderzoeken hoe het beweegbare deel van de brug moet worden aangepakt om eventueel weer bedienbaar te worden. Rond de zomer zijn deze onderzoeken afgerond. Daarna neemt de provincie een beslissing over mogelijke maatregelen bij de brug in Krommenie.’’ Rijkswaterstaat laat weten dat de Coenbrug in ieder geval nog twee vaarseizoenen is gestremd.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees