Noorderlicht met 14 Nederlandse tieners aan boord strandt in Noorwegen, inmiddels weer los

Het Nederlandse zeilschip Noorderlicht is met 26 mensen aan boord vastgelopen in Noorwegen. Onder de passagiers zijn veertien Nederlandse kinderen van 14 tot en met 18 jaar, meldt de Noorse omroep NRK. Het 46 meter lange schip strandde op 23 maart om 02.30 uur bij Rugholmen, een eilandje ten noorden van de stad Trondheim. Een half uur later kreeg de reddingsmaatschappij van Zuid-Noorwegen de melding dat het schip in nood was.

De schoener Noorderlicht heeft geen schade opgelopen en kan in principe gewoon doorvaren. Als het vloed wordt zou het schip verder kunnen en worden de kinderen opgehaald om de reis naar Spitsbergen voort te zetten. Op donderdag 11:30 is de AQS HERMOD, een service catamaran, bij de Noorderlicht gearriveerd. Deze heeft de Noorderlicht geassisteerd en verder begeleid naar de haven van Lauvsnes, waar het schip tegen 14:00 uur afmeerde. Hier waren de trainees ook al opgevangen in hotel Zanzibar. De Noorderlicht was onderweg van Trondheim naar Rørvik.

Bekijk hier beelden van het lostrekken door de AQS Hermod.

De 46 meter lange tweemaster strandde vannacht om 02.30 uur bij Rugholmen, een eilandje ten noorden van de stad Trondheim. “Toen het eb werd, zakte het water onder het schip weg en kwam het scheef te liggen. De generatoren kunnen dan niet draaien en de verwarming valt dan uit”, zegt Christophe Meijer namens Masterskip, een reisorganisatie die scholieren van 14 tot 17 jaar zes weken school op zee aanbiedt. “Omdat het nacht was en koud hebben we de trainees van boord gehaald. We lagen heel dicht bij de kant. Ze zijn met een rubberboot naar de kant gebracht en daar door een reddingsdienst opgepikt. Vandaar zijn ze naar een hotel overgebracht.” De veertien Nederlandse kinderen die aan boord waren gaan nu met hun docenten en de bemanning op weg naar Spitsbergen. Over ongeveer drie weken worden ze weer thuis verwacht. Onderweg krijgen de leerlingen ook lessen in mediawijsheid, zegt Meijer. Dit keer zal dat gaan over wat er gebeurt als je zelf ineens nieuws bent.

De Noorderlicht kwam in november vorig jaar ook al in de problemen op de Atlantische Oceaan. De as die de schroef aandrijft was verschoven, waardoor de schroef het roer blokkeerde en het schip stuurloos was. Het werd naar het vasteland gesleept en de leerlingen die aan boord waren, kregen enige tijd les in Lissabon. Nadat het probleem was verholpen, konden ze hun reis naar het Caribisch gebied voortzetten.

Lees het gehele artikel op de bron: NOS en bij vele andere media

Foto: reddingsdienst Noorwegen

BBZ
EOC