Tuigage certificaat van klipper Risico was zes weken verlopen

De klipper waarop het ongeluk met de gebroken giek gebeurde had niet mogen uitvaren. Daar openden woensdag 15 maart veel media mee, naar aanleiding van een artikel in de Leeuwarder Courant. Het ongeluk met de giek kostte de twaalfjarige scholiere Tara Flinterman het leven.

De Leeuwarder Courant heeft deze informatie gekregen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) na een beroep op de wet open overheid. ILT heeft bij ongelukken waarbij de politie onderzoek doet niet de gewoonte om zelf met gegevens naar buiten te komen. Het was echter al vrij snel bekend dat de Risico niet over een geldig tuig certificaat beschikte. ILT kwam vorige maand zelf ook al naar buiten met het probleem dat zij heeft met het toezicht op de certificaten. Dit komt mede doordat ILT de keuringen heeft overgelaten aan een drietal keuringen instanties. Hierdoor is bij ILT het toezicht op de certificaten min of meer weg gevallen.

Passagiers in gevaar
Door uit te varen zonder de juiste certificaten, overtrad de eigenaar van de Risico de Binnenvaartwet. Op deze overtreding staat in principe een bestuurlijke boete. Niet uit te sluiten valt dat de man ook strafbaar heeft gehandeld als vast komt te staan dat hij, door te varen zonder geldige tuigagepapieren of met ongekeurd materiaal, zijn passagiers in gevaar heeft gebracht. Het openbaar maken van het onderzoek laat op zich wachten tot het Openbaar Ministerie beslist of ze de schipper gaan vervolgen. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid heeft al wel gemeld dat de giek door houtrot is gebroken. Specialisten op het gebied van rondhouten zijn bij het onderzoek niet ingeschakeld. Volgens letselschade advocaat Herman Zandijk, die door de ouders van het slachtoffer is ingeschakeld, moet de schipper nu aantonen dat de giek niet gebrekkig was toen hij uitvoer. Zandijk en familie wachten het onderzoek van justitie af.

Het Openbaar Ministerie kon deze week nog niet zeggen wanneer het onderzoek naar het ongeval is afgerond en of het tot strafvervolging komt. De schipper, die ook eigenaar is van de Risico, geeft aan dat hij hangende dit onderzoek niet reageert op vragen van de Leeuwarder Courant.

Lees het gehele artikel op de bron: LC, alleen voor abonnees

Maar ook berichten op NOS, NU, AD, Volkskrant en andere bladen.

Foto: de Risico komt Harlingen binnen na het ongeluk, © Kappers Media, Srfotografie.nl