Periodiek overleg Straatsburg

Een samenvatting van de CESNI werkgroep besprekingen die in Straatsburg over verschillende onderwerpen zijn gevoerd. CESNI/PT houdt zich bezig met ESTRIN, de technische eisen voor binnenvaartschepen.

Delegaties bespraken het INTERGO-rapport over de menselijke factor als mede-oorzaak van ongevallen (met name brugaanvaringen). Het werd met lauw enthousiasme ontvangen, net zo overigens als de presentatie van ISO over veiligheids-managementsystemen later op de middag. De CESNI werkgroep is niet echt geïnteresseerd in de human factor of een meer procedurele benadering van veiligheid. Dat is misschien niet helemaal waar, maar in het denkraam van CESNI worden menselijke tekortkomingen gecompenseerd door technische eisen, de hardware. Meer alarmen, bredere gangboorden, meer waterdichte deuren en vluchtwegen, een onfeilbaar vertrouwen in de techniek. Het laat weinig mogelijkheden over voor alternatieven.

Met name kleine en oude schepen.. lees hier verder

Afbeelding: Het INTERGO rapport