ILT: nog zeven andere bruine vloot-schepen in Harlingen met ongeldige keuringspapieren

De zeilklipper Risico was vorige zomer niet het enige schip in Harlingen zonder geldige papieren. Inspecteurs telden op dat moment nog zeven andere schepen met een verlopen certificaat. Dat blijkt uit documenten van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), vrijgegeven na een beroep de Wet open overheid door de Leeuwarder Courant. De ILT stelde dit vast kort na 31 augustus, de dag dat op de Risico de twaalfjarige Tara Flinterman uit Den Haag om het leven kwam door een afgebroken giek.

Rederij Vooruit
De Haagse schoolklas die op de bewuste 31 augustus op de Risico zat, had het schip besproken bij Rederij Vooruit. Bij dit Harlinger boekingskantoor waren op dat moment bijna veertig andere charterschippers aangesloten. Na het ongeval besloot de ILT al die schepen door te lichten. Binnen een week concludeerde de ILT dat ook bij zeven andere schepen die bij Rederij Vooruit waren aangesloten, verplichte certificaten waren verlopen. De inspectie zette daarna het vergrootglas op de rest van de Nederlandse bruine vloot (250 schepen). 15 procent daarvan had ongeldige papieren, maakte de ILT in september zelf bekend.

‘Zwart-wit’
,,De ILT heeft zwart-wit naar de situatie gekeken”, zegt eigenaar Joost Bakker van Rederij Vooruit nu in een reactie tegen de Leeuwarder Courant. Hij zegt dat de schepen beschikten over een Voorlopig Certificaat, waarmee ze wel zouden mogen varen. Van sommige tekortkomingen die wel waren opgelost, was die informatie volgens Bakker niet altijd bekend bij het keuringsbureau of bij ILT. ,,Ik kan niet beoordelen waar die fout precies ligt.” Rederij Vooruit is niet de eigenaar van de historische charterschepen. Bakker: ,,Eigenlijk zijn de certificaten niet onze verantwoordelijkheid. Aan de andere kant snap je dat mensen hier vragen over stellen.”

Lees het gehele artikel op de bron: LC, alleen voor abonnees

Afbeelding: charterschepen in Harlingen, archieffoto © WvD

BBZ
EOC