Familie omgekomen Tara stelt rederij aansprakelijk voor tekortschieten bij controle van Risico

Rederij Vooruit is tekortgeschoten bij de controle van het zeilschip Risico. Op dat schip brak afgelopen jaar een giek en daarbij kwam de 12-jarige Tara om het leven. De reder had proactief moeten controleren of het schip wel voldeed aan alle eisen en of alle certificaten wel in orde waren. De reder wordt daarom aansprakelijk gesteld door de ouders van Tara, zo staat in een brief die Omrop Fryslân heeft.

Het schip had niet mogen uitvaren, zo blijkt uit een rapport van de ILT, de Inspectie Leefomgeving en Transport, waaruit de Leeuwarder Courant citeert. Advocaat Herman Zandijk van de familie vindt het dan onbestaanbaar dat de rederij niet heeft ingegrepen. “De reder hoort passief en actief te informeren bij de eigenaren of certificaten geldig zijn. Ze zijn hierin tekort geschoten.”

Verantwoordelijkheid
Maar ook de schipper heeft verantwoordelijkheid, zegt Zandijk: “Bij aanvang van iedere trip moet de schipper een rondje op zijn schip maken om te kijken wat de staat is. Of zijn tuigage goed is en vooral ook kijken naar scheurvorming.” Op een filmpje dat Zandijk heeft gekregen van een klasgenote is volgens Zandijk duidelijk te zien dat er een grote scheur in de giek zit. “Dat is gemaakt zo’n vijf minuten voor het noodlottige ongeval. Je ziet kinderen die aan het genieten zijn, maar ook die giek met een grote scheur.”

Of deze windscheur heeft geleid tot het breken van de giek zal het justitie onderzoek moeten uitwijzen (WVD)

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland

Afbeelding: Een still uit een filmpje gemaakt door een van de reisgenoten van Tara

EOC
BBZ