Halve Maen ligt tot volgend jaar maart aan Houten Hoofd in Hoorn

VOC-replicaschip de Halve Maen kan in ieder geval voor een jaar terugkeren naar de haven van Hoorn, waar het aan het Houten Hoofd komt te liggen. De gemeente wil daarvoor eenmalig 5000 euro subsidie, ter waarde van havengelden en verbruik van elektriciteit en water verlenen. In dat jaar moet duidelijk worden of een langer verblijf van het VOC-schip voor beide partijen wenselijk is.

Het college kreeg in december via een motie de opdracht van de raad om te kijken of de terugkeer van de Halve Maen mogelijk zou zijn. Dat mocht de gemeente dan geen geld kosten, aldus de voorwaarde. Assendelft ging vervolgens in gesprek met de eigenaar van de replica, die de afgelopen jaren in Volendam lag maar ook daar weg moest.

De replica van het VOC-schip is gebouwd in 1989 naar voorbeeld van het schip dat Henri Hudson gebruikte toen hij Amerika verkende. De replica lag vijf jaar in Hoorn, tot hij maart 2020 onderdak vond in Volendam. Omdat de gemeente Edam-Volendam het schip geen vaste ligplaats wil toekennen, moet het schip dit voorjaar weer weg.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees

Foto: de Halve Maen verlaat Hoorn, foto: Benno Ellerbroek

EOC
BBZ