De Korevaer is ontwaakt uit zijn winterslaap

In de wintermaanden ligt de historische klipper De Korevaer in de Zijlsingel in Leiden. Na de winter vertrekt het schip naar Monnickendam om van daaruit zeiltochten over het IJsselmeer te maken. Ik zie hem al jaren liggen in Leiden, maar had hem nog nooit varend gezien. Vanmiddag reed ik op de Zijldijk en zag De Korevaer varen, uiteraard op de motor en niet met de zeilen.

Eigenlijk is De Korevaer maar twee keer per jaar varend te zien in Leiden, als hij aankomt om te overwinteren en in het voorjaar bij het vertrek uit Leiden. Reden genoeg om even de auto neer te zetten en wat foto’s te nemen. Er komt wel wat aanvaren als de klipper de brug achter zich laat.

De Korevaer is een in 1911 gebouwde Zeeuwse Klipper die hier in de buurt gebouwd is bij scheepswerf Boot te Oude wetering. Ik reed een stukje de Zijldijk af om nog een paar foto’s te maken. De Zijl wordt gebruikt voor vrachtvaart en in de zomermaanden wemelt het op de Zijl van plezierboten. Prachtig gezicht zo’n hele lege Zijl met alleen de Korevaer.

De bemanning was duidelijk ook blij dat ze eerdaags weer lekker kunnen gaan zeilen en zwaaiden vrolijk naar de kou kleumende fotograaf op de winderige Zijldijk. Zo met de weilanden erbij is het toch echt Hollands glorie zo’n authentieke klipper. Als chauvinistische Leidenaar vraag ik mij natuurlijk een ding af, dat trotse Leidse vlaggetje bovenin blijft er toch wel de hele zomer hangen he als er over het IJsselmeer gevaren wordt.

Lees het gehele artikel op de bron: Leidse Glibber

EOC
BBZ