Roldeur in nieuwe keersluis van de Afsluitdijk bij Kornwerderzand geplaatst

Een bijna 1 miljoen kilo wegende roldeur is woensdagochtend in de nieuwe keersluis van de Afsluitdijk geplaatst. De keersluis komt in de Waddenzee bij Kornwerderzand en moet het achterland beter beschermen tegen hoogwater. De roldeur is 57 meter lang, 14 meter hoog en 7 meter breed. Een drijvende bok van 70 meter hoog moest eraan te pas komen om het stuk staal de lucht in te krijgen. Dat gebeurde woensdag in alle vroegte. ,,We waren afhankelijk van het weer”, zegt Johan de Boer van Rijkswaterstaat. ,,Gelukkig scheen de zon en bleef het aardig windstil. Bij windkracht 5 hadden we de operatie af moeten blazen

De komende maanden wordt de roldeur afgemonteerd. De keersluis moet begin 2024 in gebruik worden genomen. Eind vorig jaar werd de keersluis in Den Oever al opgeleverd. De verwachting is dat de deuren vijf keer per jaar zullen openen en sluiten om het achterland te beschermen tegen hoogwater. De bouw van de keersluis, die plaatsvindt bij de bruggen aan de Waddenzeekant, is onderdeel van de versterking van de Afsluitdijk.

De voor de visserij en overige scheepvaart richting IJsselmeer belangrijke schutsluis Kornwerderzand ondergaat de komende jaren naar verwachting een verruiming van onder meer de kolkbreedte van de huidige 14 naar 25 meter.

Foto: Rijkswaterstaat

BBZ
EOC