CBR en opleiders nemen voortouw in simulatorexamens binnenvaart

Hoewel de nieuwe kwalificatie-eisen voor schippers nog steeds niet officieel van kracht zijn, verzorgen meerdere partijen uit de branche al praktijkexamens op simulatoren. Het CBR wilde niet langer wachten en neemt sinds 1 januari de examens in nieuwe stijl af.

Hiervoor zijn vier simulatoren gecertificeerd: een bij Nova College IJmuiden, een bij dezelfde school in Harlingen, een bij ROC Urk en een bij STC Rotterdam. Volgens het Nova College en het CBR zijn er genoeg simulatoren en examinatoren om mensen op te leiden. ‘Praktijkexamens op de simulator zijn veel beter en echter’, zegt directeur Arjen Mintjes van het Nova College in Harlingen, die zelf ook examinator is. ‘Ik zit al 30 jaar in het vak. Mensen met een vlotte babbel hadden het makkelijker bij het oude examen. Terwijl mensen die goed konden varen, maar moeite hadden met het mondelinge gedeelte, er niet zo gemakkelijk doorheen kwamen.’ Nu kunnen ze het zonder veel woorden laten zien op de simulator.

Capaciteitsproblemen
Directeur Paul van Ommen van de brancheorganisatie voor de chartervaart BBZ en Bastiaan With van opleider Edumar maken zich wel zorgen om de capaciteit. ‘Ik hoop dat ik ongelijk heb’, zegt With. ‘Wij hebben zo’n 350 schippers-in-opleiding en die moeten straks allemaal examen doen. Voor zo’n examen heb je minimaal twee dagen training nodig op de simulator. Daarnaast ook een operator en een examinator. Het examen zelf duurt 75 minuten. Reken maar uit, voor een groep van zo’n zes kandidaten heb je drie dagen simulatorruimte en minimaal twee personen nodig: een operator en een docent voor het examenonderdeel reisvoorbereiding.’

Lees het gehele artikel op de bron: Schuttevaer, alleen voor abonnees

Afbeelding: De binnenvaart-simulatoren bij opleider STC in Rotterdam. Foto Richard van der Straaten / STC

BBZ
EOC