Schoener Eleonora gaat naar de sloop

Het wrak van de schoener Eleonora E is na vele maanden gelicht en gaat gesloopt worden. Het superjacht werd in juni 2022 geramd terwijl het aan de kade was afgemeerd in het Spaanse Tarragona. Een bevoorradingschip voer achteruit vol in het jacht. vanwege probemen met de motor of koppeling kon het schip niet stoppen. Het schip zonk snel naar de bodem van de haven. Negen bemanningsleden, onder wie de kapitein, waren aan boord op het moment van het ongeval. Er vielen geen gewonden.

de aanvaring

Drie maanden op de bodem
Het jacht van 49,5 meter lag drie maanden op de bodem voordat zij kon worden geborgen. Na een complexe bergingsoperatie, die in totaal drie weken duurde, bleek dat het schip niet meer te redden was. Inmiddels is zij naar een bedrijf in Vinaròs gebracht waar zij de komende weken wordt gesloopt.

Replica schoener
De Nederlandse werf Van der Graaf leverde Eleonora E in 2000 af. Ze is een replica van de klassieke schoener Westward uit 1910. In 2022 had de schoener nog een refit gehad. Eleonora E werd verhuurd voor charters en volgens Quote lag ze voor en bedrag van € 6,9 miljoen te koop.

BBZ
EOC