Rijkswaterstaat zet extra baggerschip in om Ameland bereikbaar te houden

Rijkswaterstaat gaat vanaf volgende week een extra baggerschip inzetten om de vaarverbinding tussen Ameland en het Friese vasteland te verbeteren. Daarnaast zal iedere week de markering van de vaarweg aangepast worden aan de actuele situatie. De bereikbaarheid van Ameland staat al langere tijd onder druk: Wagenborg heeft al meerdere veerdiensten geschrapt. Eerder was de rederij al overgestapt op eenrichtingsverkeer door de geul

Momenteel baggert Rijkswaterstaat al van maandag tot en met vrijdag om de vaargeul diep en breed genoeg te houden. Dat is echter niet afdoende. Omdat het een Natura 2000-gebied is, mag de bagger niet ver worden afgevoerd: het zand moet in het Waddengebied blijven. Dat zorgt er wel voor dat de vaargeul snel weer dichtslibt.

Onderzoek
De nieuwe maatregelen vallen binnen de geldende milieu- en natuurwetgeving, geeft Rijkswaterstaat aan. Ze houden de komende tijd in de gaten welk effect de nieuwe maatregelen hebben. Er wordt verder onderzoekk gedaan naar een oplossing voor de vaarroute op langere termijn. Het is de bedoeling dat het onderzoek eind 2023 klaar is.

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland

Afbeelding: Een baggerschip op de vaarroute tussen Holwert en Ameland © Rijkswaterstaat

BBZ
EOC