Minister: geen rek in nachtelijk snelvaren met watertaxi’s

Er komt geen verruiming van uitzonderingsgevallen voor snelvaren in het donker met een watertaxi. Dat meldt minister Mark Harbers aan de Tweede Kamer naar aanleiding van het stoppen van de watertaxi naar Ameland.

Caroline van der Plas (BBB) en de PvdA hadden in een motie en Kamervragen aandacht gevraagd voor de problematiek, waardoor de Waddeneilanden moeilijker bereikbaar worden. Watertaxi’s mogen tussen zonsondergang en zonsopkomst niet harder varen dan 20 kilometer per uur. De uitzonderingsgevallen zijn volgens minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) op zich duidelijk, maar worden desondanks voor de uitvoeringspraktijk nog eens nader uitgewerkt.

Uitzondering gelden alleen voor urgent ziekenvervoer, reddings- en bergingsoperaties en bepaalde politie-inzet. De snelheidsbeperking voor watertaxi’s en andere snelle motorboten geldt al sinds begin jaren tachtig, schrijft Harbers. Sinds eind jaren negentig mogen ze bij licht op de hoofdvaarweg sneller varen.

De minister is niet bereid een soepeler regiem te bewerkstelligen voor watertaxi-ondernemers. Dan zou hij concessies moeten doen aan de bescherming van natuur en nautische veiligheid, en dat wil hij niet.

Ontheffing aanvragen lijkt geen kans van slagen te hebben
Watertaxi-exploitanten kunnen individueel een ontheffing aanvragen op de regels, maar hebben dat in de praktijk niet gedaan. In de commissie Wadden liet Harbers woensdagmiddag weten dat zo’n aanvraag nauwelijks kans van slagen heeft. ,,Zoiets is denk ik niet mogelijk als je kijkt naar de natuurwaarden.”

Lees het gehele artikel op de bron: LC alleen voor abonnees

Foto: Een boot van Veltman Marine Services,© Veltman Marine Services

EOC
BBZ