Haven van Terschelling gaat de komende jaren op zijn kop

De haven van Terschelling, ook wel de Schylgerhaven genoemd, wordt de komende jaren flink verbouwd. Een deel van het gebied is verouderd, maar ook vanwege klimaatverandering zijn er aanpassingen nodig.
Inwoners konden woensdag alvast even naar de plannen kijken en daar werd dan ook massaal gebruik van gemaakt. Zo’n kleine honderd inwoners kwamen naar het gemeentehuis om te kijken en mee te denken in een inloopbijeenkomst.

Geld beschikbaar
Binnenkort moet de gemeenteraad geld beschikbaar stellen. Volgens wethouder Jeltje Hoekstra is dat nodig ook. “Het is onze belangrijkste toegangspoort, het is van belang dat het er weer spic en span bij komt te liggen.” De meeste damwanden, autowegen en andere onderdelen van de haven zijn meer dan veertig jaar geleden aangelegd. Wat volgens de gemeente niet meer in de tijd van nu past. “Het veerhaventerrein is nu niet echt een visitekaartje, daar willen we wel naar toe”, vertelt Hoekstra.
Zo zou de terminal bijvoorbeeld op een andere plek komen. “Dat biedt meer comfort en kan ook een upgrade geven aan het hele terrein, dus dat is een hele grote wens”, zegt Hoektra.

Maar er zijn nog wel een paar hobbels te nemen. Zo is bijvoorbeeld niet alles op de haven in het bezit van de gemeente. “De terminal is van Doeksen, de concessie ligt bij het Rijk. Het is nog niet zomaar duidelijk dat het zo kan.”

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland