Waddeneilanden willen watertaxi ’s nachts beschikbaar houden.

Een watertaxi moet voor de Waddeneilanden de hele avond en nacht beschikbaar blijven voor situaties waarin dit echt nodig is. Dat vinden de vijf eilandgemeenten, die de Tweede Kamer om steun vragen.

Op Ameland is de exploitant van de watertaxi sinds 1 januari na ruim dertig jaar gestopt met het varen tussen zonsondergang en zonsopkomst. In die donkere uren mag niet harder gevaren worden dan 20 kilometer per uur. Ook de reders naar Terschelling, Vlieland en Schiermonnikoog kondigden aan hun avond- en nachtactiviteiten drastisch te beperken. Ze zien geen meerwaarde in watertaxivervoer als snel varen niet is toegestaan.

Dit heeft tot gevolg dat de eilanden ruwweg tussen 21:00 uur ‘s avonds en 06:00 uur ‘s ochtends niet bereikbaar zijn en niet verlaten kunnen worden, schrijven de eilandbestuurders dinsdag aan leden van de Tweede Kamer. ‘Dit heeft voor de aanwezigen op het eiland grote gevolgen’.

‘Verwarde houdt ‘s nachts volledige politiecapaciteit bezet’
‘Enkele voorbeelden: een gezinslid dat met de helikopter vervoerd is naar een ziekenhuis, kan niet meer gevolgd worden door naasten. Een arrestant of verwarde persoon kan ’s nachts niet meer afgevoerd worden en houdt de volledige beschikbare politiecapaciteit op het eiland bezet. Een lid van de brandweer kan na zijn opleiding in de avonduren niet meer terug naar het eiland’.

Lees het gehele artikel op de bron: LC alleen voor abonnees

Foto: Een boot van Veltman Marine Services,© Veltman Marine Services