Meer bekent over Nederlandse bemanningslid die overleed door ‘nieuwjaars-flare’

Het bemanningslid dat op 1 januari 2023 op de Stille Oceaan om het leven kwam is de 23-jarige Willem Kerstjens uit Delft. Net na middernacht stak hij als alternatief voor vuurwerk een zogenaamde flare af. De Bontekoning is een 74 voets truly classic, die onderweg was naar Frans Polynesië. Willem Kerstjens was student in Delft en zeilistructeur bij Allemansend in Elahuizen.

Flares zijn bedoeld om in noodsituaties met een rooksignaal de aandacht van andere schepen te trekken. Wat een leuk alternatief voor vuurwerk – om midden op de oceaan het nieuwe jaar in te luiden – moest zijn, ging tijdens het afsteken vreselijk mis: de flare ontplofte in de hand van Willem.

Contact noodarts
De opvarenden hebben geprobeerd hem te reanimeren en via de satelliettelefoon werd contact gelegd met een noodarts, maar dat mocht helaas niet meer baten.

Het ongeval is midden op de Stille Oceaan gebeurd. Vanwege wind en stroming kon het zeilschip, anders dan eerder bericht werd, niet naar de dichtstbijzijnde haven terugvaren. Noodgedwongen hebben de opvarenden hun koers naar Frans-Polynesië behouden. Het stoffelijk overschot is inmiddels overgedragen aan een tanker.

Afbeelding: de Bontekoning in Cascais, 2009, © WvD