Satelliet verzamelt gegevens over de Waddenzee

Het is een grote stap voorwaarts voor beheerders en onderzoekers van de Waddenzee: voortaan kunnen ze heel snel een compleet beeld krijgen van ontwikkelingen in dit gebied. Tot nu toe moesten ze het doen met incidentele metingen en de gegevens van vaste meetpalen. Maar na een voorbereiding van enkele jaren krijgen ze sinds kort hulp van twee satellieten.

Ze zweven op een kleine 800 kilometer rond de aarde: de twee Sentinel-satellieten van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Iedere vijf dagen maken ze een opname van onder meer het Waddengebied. Dat gebeurt met speciale camera’s die beelden maken waarin een schat aan informatie verborgen ligt. Zo is te zien hoeveel chlorofyl (bladgroen) in de Waddenzee aanwezig is en hoeveel slib er in het water zweeft.
Volgens projectleider Rick Hoeksema van Rijkswaterstaat zijn dat twee factoren die erg belangrijk zijn voor beheer van de Waddenzee. Rijkswaterstaat is een van de organisaties die deelneemt in de Basismonitoring Wadden, die de satellietobservatie in gang heeft gezet.

‘Grote sprong’
‘De slibmetingen doen we tot nu toe met meetpalen, die staan op vaste plaatsen in het water, dus je hebt niet een beeld van de hele Waddenzee’, zegt Hoeksema. ‘Het meten van bladgroen is al veertig jaar niet gedaan, alleen op projectbasis maar niet langjarig en zeker niet voor het hele gebied. Met de satellieten kan dat nu wel, dat is echt een grote sprong.’

Lees het gehele artikel op de bron: RTVNoord

afbeelding: Een Sentinel satelliet © ESA

EOC
BBZ