Earl of Pembroke naar de sloop

Vorige week is de Earl of Pembroke naar de sloperij van Hoeben in Kampen gesleept om daar te worden gesloopt. Het houten schip lag al enkele jaren in Den Helder, waar het onderhoud er bij inschoot. Het was één van de laatste grote houten zeilschepen die werden ingezet bij grote maritieme evenementen. De driemastbark van 36 meter lang voer onder de Engelse vlag. Het schip was in Zweden gebouwd in 1945. Na een leven als vrachtschip kwam het schip stil te liggen tot het in de jaren ’80 werd opgebouwd door het bedrijf Square Sails, onder andere om in films te kunnen meedoen. Het kreeg een beetje het uiterlijk mee van de Endeavour van Kapitein Cook uit 1769. In de serie Hornblower speelde het schip de rol van HMS Hotspur.

De Earl of Pembroke in 2019 in Den Helder, © WvD

Wisselend management beloofde een goede toekomst voor het schip. maritieme festivals waren blij met het indrukwekkende schip. Even voor de Corona crisis kwam het schip voor reparaties in Den Helder terecht. Het ging nog in het droogdok, maar daarna zaten de werkzaamheden aan het schip in. Een jaar geleden vroegen ze nog om scheepstimmerlieden en een engineer die aan het schip wilden werken. De laatste (Russische) eigenaar zag er geen heil meer in, uiteindelijk liep het verkeerd af.

In juni 2020 maakte RegioNoordkop nog een video reportage aan boord. Bekijk die hieronder.

Openingsfoto: Hoeben Metalen

BBZ
EOC