Watertaxi Ameland stopt met varen in het donker

Veltman Marine Service stopt per 1 januari met het vervoer van personen met de watertaxi in het donker naar Ameland. Reden is dat exploitant Richard Veltman al twaalf jaar geen vergunning kan krijgen voor snelvaren bij avond en nacht. Veltman heeft zijn klanten dit per brief laten weten. Het gaat om onder meer de brandweer, politie, ambulancediensten, de GGD, storingspersoneel en de gemeente. Veltman heeft drie watertaxi’s. Er is geen vergelijkbaar alternatief tussen Ameland en de vaste wal.

Op het Waddeneiland zijn ze van het bericht geschrokken. ,,Een heel slechte zaak voor Ameland. Dit is een belangrijke dienst voor onze inwoners en de mensen die hier verblijven”, zo reageert burgemeester Leo Pieter Stoel. Veltman Marine Service (VMS) verzorgt het snelle vervoer per watertaxi al 33 jaar. ,,Eerst met een langzame sleepboot, al snel met snellere exemplaren. Wij doen dit het langst op de Wadden, we hebben dit vervoer eigenlijk uitgevonden. Er is behoorlijk veel vraag naar.” De watertaxi doet er nu ongeveer een kwartier over, terwijl de reguliere veerdienst er drie keer zo lang overdoet. Bovendien is de taxi elk moment van de dag en nacht te bestellen, ook in het weekeinde en op feestdagen.

‘Het is altijd gedoogd’
Sinds 2010 werd de vervoertak van VMS er door Rijkswaterstaat op gewezen dat het snelvaren niet past binnen de regelgeving. Officieel mogen boten kleiner dan 20 meter voor zonsopkomst en na zonsondergang vanwege natuurwetgeving niet sneller varen dan 20 kilometer per uur. Niettemin bleven de Amelander watertaxi’s voor vlotte overtochten zorgen. ,,Het is altijd gedoogd.”

Sindsdien probeert Veltman net als andere watertaxi-aanbieders de situatie te legaliseren en een vergunning te krijgen in het kader van de Natuurwetgeving, maar dat lukt niet. ,,We komen geen stap verder, er is geen doorkomen aan.”

Lees het gehele artikel op de bron: LC, alleen voor abonnees

Afbeelding: de Vigilant, © Veltman Marine Service

EOC
BBZ