Geldboetes tot 4000 euro voor schenden veiligheidszones Noordzee

De politierechter in Amsterdam heeft vrijdag 25 november boetes tot 4000 euro opgelegd aan schippers die op de Noordzee de veiligheidszones van windparken en olie- en gasplatformen waren binnengevaren.

Dat gebeurde tijdens een speciale themazitting waar meerdere schippers zich voor deze overtreding moesten verantwoorden. De veiligheidszones zijn verboden gebied. Ze liggen meestal op 500 meter rond de beveiligde objecten zoals platformen en windparken.

Volgens het Openbaar Ministerie is sprake van een groot aantal schendingen. Sinds januari 2020 tot juli 2022 zijn alleen al rondom de veiligheidszones van ‘mijnbouwinstallaties’ (de olie- en gasplatformen) 60 overtredingen waargenomen. Het daadwerkelijke aantal overtredingen ligt vermoedelijk hoger, zegt het OM.

De gedaagden die vrijdag voor de rechter stonden waren zowel vissers als andere schippers. Een schipper die daadwerkelijk een platform raakte kreeg de hoogste boete opgelegd: 4000 euro, waarvan 2000 euro voorwaardelijk. Twee verdachten kregen respectievelijk geldboetes van 600 euro en een voorwaardelijke geldboete van 2000 euro. Eén verdachte werd vrijgesproken, omdat zijn dossier onduidelijkheden bevatte.

Lees het gehele artikel op de bron: Schuttevaer.nl, alleen voor abonnees

Gasplatform L09-FB van de NAM. Foto NAM

BBZ
EOC