Een onverwachte stop in Lissabon voor de Noorderlicht

Afgelopen donderdag kwam kapitein Tsjerk Hesling Hoekstra van de Noorderlicht met een ernstige mededeling voor de opvarenden: “De Noorderlicht is onbestuurbaar geworden”. De schroefas was naar achteren verschoven en tegen het roer aan gekomen. Daardoor was zowel sturen als motoren niet meer mogelijk. En dat terwijl het schip net onderweg was van Portugal naar de Cariben met jongeren in het Masterskip programma.

Een sleepboot heeft de Noorderlicht naar de haven van Lissabon gesleept, waar ze meteen in een dok ‘droog’ gezet kon worden om de schroef te repareren. De trainees verbleven ondertussen in een huis in Lissabon, zodat het Masterskip-programma aan land door kon gaan. Inclusief een aantal leuke excursies!

De reparatie is inmiddels voltooid, en de Noorderlicht zal woensdag weer vertrekken om opnieuw te beginnen aan de oceaanoversteek.

De Noorderlicht is het tweede schip van Swan Expeditions, dat op dit moment ook met de Wylde Swan onderweg is op de Atlantische Oceaan. De schepen worden gebruikt voor een onderwijsprogramma voor leerlingen van Nederlandse middelbare scholen. Ze krijgen de mogelijkheid om het zeilen op een tallship onder de knie te krijgen en tegelijk regulier onderwijs te volgen. Het wordt ook wel aangeduid als de Reade Swan.

Bron en foto’s: Facebook Masterskip en Masterskip blog RS1

BBZ
EOC