Klaas Gaastra ontvangt de “life time achievement“ prijs van STI

Op het jaarlijkse congres van Sailtraining International ontving Klaas Gaastra de “life time achievement“ prijs vanwege zijn levenslange inzet voor de grote zeilvaart in het algemeen en sailtraining in het bijzonder. Klaas Gaastra is bekend vanwege zijn functie als één van de kapiteins van de Bark Europa, wat hij al sinds 1993 doet. Ook is Klaas Gaastra docent Grote Zeilvaart op de Enkhuizer Zeevaartschool.

Volgens de jury van de STI:
Klaas Gaastra maakt al vanaf het begin deel uit van de familie van Bark Europa. Klaas heeft haar over oceanen naar vele bestemmingen over de hele wereld gestuurd. Hij heeft een grote rol gespeeld om haar het soort schip te maken dat ze nu is en heeft geholpen de basis te leggen voor alles waar de Europa nu voor staat.

Foto: STI – Max Mudie

De Bark Europa begon in de jaren negentig met een Nederlandse reisbemanning van ongeveer 10 gasten. Tegenwoordig verwelkomt ze veel gasten aan boord van verschillende nationaliteiten en achtergronden. Met de breedste verscheidenheid aan interesses en kennis, variërend van geschiedenis, hemelnavigatie, dieren in het wild en nog veel meer, is het een voorrecht voor iedereen aan boord om te luisteren naar zijn vele verhalen, waarvan we hopen dat hij ze nog vele jaren zal blijven vertellen.

Europa’s familie wist altijd dat er een dag zou komen dat hij haar misschien niet meer over de oceanen zou zeilen, maar het is een enorm verlies nu dit moment hier is. Zij en wij zijn zo blij dat hij betrokken zal blijven bij alles wat het schip doet, misschien niet door als kapitein op het schip op zee te varen, maar door het vanaf het land op de juiste koers te houden.

Trainee Award voor Harlingen
Op dit congres in Las Palmas op Gran Canaria ontving het Harlinger team voor de derde keer op rij de ‘Trainee award’ voor hun inzet bij de Tallship Race Harlingen in 2022.

De gasthavens, foto STI Max Mudi

Deze prijs werd toegekend aan de gasthaven die dit jaar het grootste aantal stagiaires heeft geworven en de grootste bijdrage heeft geleverd aan de zeiltraining.

Bij de eerste The Tall Ships Races na de pandemie was er de extra uitdaging van een kleinere dan gebruikelijke vloot die deelnam aan de race, wat betekende dat er een beperkt aantal trainee plaatsen beschikbaar was voor de havens. Desondanks heeft elk van de gasthavens een fantastische inspanning geleverd om deze uitdaging te overwinnen en ze hebben fantastisch werk geleverd door zoveel mogelijk stagiairs te werven en te plaatsen.

Voor de eerste keer werd de Host Port Trophy dit jaar uitgereikt aan alle vier de havens van de Tall Ships Races 2022, omdat ze allemaal geweldig werk hebben verricht bij het werven en plaatsen van in totaal 479 stagiairs onder ongebruikelijke en uitdagende omstandigheden.

Lees het gehele artikel op de bron: STI

Openingsafbeelding: © Arjan Mintjes

EOC
BBZ