Aangepast ontwerp Werelderfgoedcentrum Waddenzee gepresenteerd

Het aangepaste ontwerp van het Werelderfgoedcentrum Waddenzee is vrijdagmiddag gepresenteerd. Het nieuwe gebouw in Lauwersoog gaat ook onderdak bieden aan het Zeehondencentrum, dat nu nog in Pieterburen staat. Tevens komen er ruimtes voor onder meer exposities, onderzoek en horeca. De plannen moesten worden aangepast omdat de bouwkosten zijn gestegen en omdat het oorspronkelijke ontwerp te hoog was.

‘Alle seinen staan nu gelukkig op groen’, zegt initiatiefnemer Niek Kuizenga, directeur van stichting WEC-W en tevens het Zeehondencentrum. ‘Het Werelderfgoedcentrum biedt een nieuwe plek om het goede werk van Zeehondencentrum Pieterburen toekomstgericht te kunnen voortzetten en verder te verbreden.’

Aangepaste plannen
In juni werd bekend dat het nieuwe Werelderfgoedcentrum 43,7 miljoen euro ging kosten, 17,4 miljoen euro meer dan begroot. Het gebouw was fors duurder geworden door de gestegen bouwkosten. Stichting WEC-W, verantwoordelijk voor het bouwproject, moest op zoek naar een manier om de gestegen kosten te dekken. Drie weken geleden werd bekend dat de financiering rond is, weliswaar met de nodige aanpassingen aan het gebouw omdat het anders te duur werd.

Het nieuwe gebouw moet jaarlijks 125.000 bezoekers gaan trekken. ‘Dat gaan ons zeker lukken. Het Zeehondencentrum trekt nu jaarlijks 80.000 à 90.000 bezoekers. Op deze centrale plek tussen twee parken, Lauwersmeer en Schiermonnikoog plus de Waddenzee, gaat er zeker weten veel publiek op ons afkomen. Er is hier ongelofelijk veel te doen’, aldus de directeur van het Zeehondencentrum.

Lees het gehele artikel op de bron: RTVNoord

BBZ
EOC