Proef met kunstrif bij Vlieland levert spectaculaire resultaten op

De proef met een kunstrif op vier proefvlakken op de Eierlandse gronden tussen Texel en Vlieland leverde gemiddeld vijf keer zoveel vissen op als op het zand eromheen. En dat is niet alles, want het aantal soorten dat op het rif zelf groeit, is ook heel groot. Er zijn ook meer zeehonden gezien.
Het gaat hier om een proef van onderzoekers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en Rijksuniversiteit Groningen (RUG) voor het project Waddenmozaïek.
Eerder kwam hout, maar ook veen en stenen de Waddenzee in door de rivieren en dat vormde een ondergrond waar van alles op kon groeien. Dit experiment toont aan dat dit soort structuren heel goed zijn voor de biodiversiteit. Natuurmonumenten, dat ook betrokken is bij het onderzoek, vindt de resultaten boven verwachting.

“Verrassing”
“Tot onze verrassing blijken de bomenriffen al zes maanden na de plaatsing ware hotspots van biodiversiteit geworden. Mosdiertjes, mossels, anemonen en zeepokken bedekken het hout van de hogere delen van de riffen, terwijl macroalgen vooral aan de basis voorkomen”, zegt NIOZ-onderzoeker Jon Dickson die onderzoek heeft uitgevoerd.

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland

Foto: Een stuk kunstrif op de kade © Oscar Franken

EOC
BBZ