Grootste onderdrukzeilen worden op Marubeni Panamax Bulker geïnstalleerd

De belangstelling blijft groeien in het potentieel van verschillende vormen van zeilen om grote commerciële schepen windvoortstuwing te bieden. In de nieuwste ontwikkeling heeft de in Singapore gevestigde rederij Marubeni plannen aangekondigd om een ​​zeilconcept met onderdruk te testen aan boord van een van zijn grote bulkers. Volgens de bedrijven zal het het grootste zeil zijn dat ooit op een schip is gebouwd en geïnstalleerd en de eerste toepassing van deze vorm van technologie op een Panamax-bulkschip.

Principe van een onderdrukzeil

Bound4blue heeft eerder deze vorm van zeilen op kleinere schepen geïnstalleerd en ontwikkelt momenteel installaties voor reders, waaronder Amasus Shipping en een toekomstige installatie voor Louis Dreyfus Armateurs. Ook econowind in Nederland produceert zeilen die volgens dit principe werken.

Deze technologie is gebaseerd op actieve grenslaagcontrole met behulp van onderdruk. Bij blootstelling aan wind, met de zuigkracht uitgeschakeld, produceert het alleen weerstand zoals bij elke andere niet-liftende constructie. Maar, zegt Bound4blue, “wanneer de zuigkracht wordt geactiveerd, wordt een kleine hoeveelheid lucht aangezogen, die de luchtstroom veel beter aan het zeil hecht, waardoor enorme hoeveelheden lift worden gegenereerd met een lage weerstand.” Jacques Cousteau was één van de eerste die met dit systeem experimenteerde onder de naam Turbosail.

Op basis van vroege studies melden de bedrijven dat ze een vermindering van brandstof en emissies van 15 tot 20 procent verwachten voor dergelijk grote schepen. De zeilinstallatie zal naar verwachting ook bijdragen aan het verbeteren van de EEXI- en CII-scores van het schip.