Tjalk Vrijbuiter gaat voor ecotoerisme met elektrische aandrijving

De tjalk Vrijbuiter gaat komende winter zijn dieselmotor vervangen voor een elektrische aandrijving. Subsidie van de provincie Zeeland en vanuit de RVO Subsidieregeling Verduurzaming Binnenvaartschepen en enkele kleinere subsidies gaan dit mogelijk maken. Ze hebben dit verduurzamingstraject traject opgepakt in samenwerking met Erfgoedkwartiermakers, Aqua Business Development, Padmos Enginering en het Uitvindersgilde. Naast het vervangen van de dieselmotor door een elektromotor zal er een zoutwater accupakket worden geplaatst, komen er meer zonnepanelen en ook een of meer windmolens op het schip.
In een haalbaarheidsstudie voor de provincie Zeeland over ecotoerisme kwam steeds naar voren dat de dieselmotor daarbij een storende rol speelde. Om vol te gaan voor ecotoerisme en duurzaam zeilend vrachtvervoer zal deze komende winter worden vervangen. De totale investering wordt voorlopig geschat op iets meer dan twee ton.

Electromotoren
Voor de aandrijving wordt gekozen voor twee elektromotoren die ieder apart het schip kunnen voortbewegen met een vermogen van ca 50 KW, maar samen een vermogen kunnen leveren van ca 100 KW (160 PK) voor meer extreme situaties. Deze staan in één kast opgesteld aan de schroefas, en kunnen ook tijdens het zeilen stroom terugleveren aan de accu’s.

Zoutwateraccu’s
In de duurzaamheidsfilosofie van de Vrijbuiter wordt niet gekozen voor Lithium batterijen, maar wordt samen met een fabrikant van zoutwateraccu’s gewerkt aan een oplossing voor de opslag van energie. Het nadeel van zoutwateraccu’s is dat ze zwaar zijn en groot. Gedacht wordt aan een totaal van zo’n 7 à 8 ton aan accu’s die specifiek voor de ruimte onder de vloer worden geconstrueerd, zodat ze daar op het vlak geplaatst kunnen worden. Hiervoor moet een niet langer in gebruik zijnde tank worden verwijderd. In totaal zal het schip een centimeter of 8 gaan zakken en zal een nieuw stabiliteits-onderzoek moeten plaats vinden. De accu’s zullen in twee pakketten worden aangesloten.

Plannen
De komende week gaat de Vrijbuiter op de Koningswerf in Rotterdam uit het water voor een nieuw vlakkeur en om de oude tank te verwijderen. Na een onderhoudsperiode in Aalsmeer gaat het schip door naar Brouwershaven waar Padmos in samenwerking met het Uitvindersgilde de dieselmotor uit het schip zal halen en de elektromotor, besturingssystemen en batterijen worden ingebouwd. In April/mei zullen er proefvaarten zijn in Zeeland, waarna de Vrijbuiter zich zal inzetten voor een drukke duurzame vaarzomer in 2023.

BBZ
EOC