Dikke wind bij 27ste Waddenrace

De wind was hard en soms stormachtig, de zee onverwacht ruw tijdens de 27ste editie van de Waddenrace. Acht charterschepen vertrokken zaterdagochtend om 8 uur uit de Harlinger Willemshaven, om zo snel mogelijk vier Waddenhavens aan te doen: Den Oever, Oudeschild, Vlieland en Terschelling in een zelf te kiezen volgorde. Het lukte de Alida met schipper Remco Visser als snelste in zo’n 14 uur. De zeer ondiep stekende keenaak was zaterdagavond al even voor half elf binnen. Daarna moesten de verplichte vier rusturen nog ingaan.

“Het was een ruwe wedstrijd,” vertelt organisator Gijs van Hesteren. De Oostzeetjalk Larus verliet al snel de wedstrijd vanwege problemen met een zwaardlier, de remband was gebroken. En nog geen uur na de start scheurde het gloednieuwe grootzeil van de Willem Jacob uit bij twee reefogen. Schipper Tsjerk ging daarop voor anker. Het oude grootzeil lag nog aan boord en werd na koffie en appeltaart opnieuw aangeslagen, waarna de wedstrijd werd voortgezet. De tjalk Boreas kreeg een touw in de schroef maar kon dit op ondiep water bij Vlieland Strand er gelukkig weer uit krijgen. In tweede instantie keerde de Boreas in het Oude Vlie om vanwege de verwachte windkracht acht en ging terug naar Harlingen.

Een deel van de tros uit de schroef van de Boreas

De Johanna Engelina was na Den Oever en Oudeschild op weg naar Vlieland. Ze twijfelden of ze via het Franse Gaatje of boven de Richel zouden gaan. Schipper Laurens Sinaasappel kiest uiteindelijk om bovenlangs te gaan. In de Vliesloot blijkt het ruig opkruisen te zijn voor de zware klipper. Na een overstag kwamen ze in een golfdal, en klapte het zwaard tegen de romp, of tegen de bodem. Beslag los, hout ingedrukt en gescheurd, einde wedstrijd voor de Johanna Engelina.

Rond half elf ’s avonds wordt het druk bij Harlingen: de Eenvoud komt van Terschelling en de Alida van Den Oever. Uiteindelijk wint de Alida elf minuten voor de Eenvoud. Vanuit de Westelijke havenplaatsen varen de Pallieter en de Willem Jacob naar Harlingen om daar in de vroege ochtend aan te komen. De Nicolaas Mulerius verlengt zijn rustperiode op Terschelling en besluit om zondagmorgen 7 uur naar Harlingen terug te zeilen. Waar ze tegen één uur als laatste aankomen.

De uitslag 2022:

  1. Alida, 19 uur, 32 minuten, 14 seconden
  2. Eenvoud, 19.40.14
  3. Pallieter, 21.00.55
  4. Willem Jacob, 23.34.46
  5. Nicolaas Mulerius, 29.45.26. 
  6. Boreas, 11.39.50

Voor wie de wedstrijd wil terugkijken: dit kan op Zeilvaart Warmond T&T

Foto: De aanstormende Nicolaas Mulerius op de webcam, foto Henk Keijzer