Zeilend vrachtschip Canopée wordt in Nederland afgebouwd bij Neptune

Neptune Marine start op haar werf in Hardinxveld-Giessendam met de afbouw van het zeilend vrachtschip Canopée. Het schip bereikte Nederland na te zijn gesleept door de EuroTug Neptun11 van de scheepsbouwer. Het schip werd gebouwd op de Partner Stoczina-scheepswerf in Szczecin, Polen, waar het op 28 juni te water werd gelaten. Het Nederlandse Neptune Marine heeft het contract gewonnen voor de bouw van het zeilende vrachtschip, dat Ariane 6-raketten gaat vervoeren, in januari 2021.

Oceanwings
Het 121 meter lange schip wordt uitgerust met vier 30 meter hoge Oceanwings. De zeilpanelen van Oceanwings zullen elk een oppervlakte van 375 vierkante meter beslaan en zouden ongeveer 35 procent op het brandstofverbruik moeten besparen. Volgens de Franse opdrachtgever Alizés is de Canopée een prototype, maar het is niet duidelijk hoeveel schepen er in totaal zullen worden gebouwd.

Canopée om raketten te vervoeren
Alizés, wat passaatwind betekent, is een joint venture tussen de Franse rederijen Jifmar Offshore Services en Zéphyr et Borée die speciaal voor dit project is opgericht. Het won een jaar geleden de aanbesteding van de Ariane Group voor een nieuw transportconcept en versloeg onder meer de grote Franse rederij Louis Dreyfus Armateurs. Alizés vervoert al raketten, maar heeft het stukgoederenschip Eastern Rock gecharterd om te gebruiken totdat de Canopée klaar is.

Lees het gehele artikel op de bron: SWZ maritime

Foto: Zeilend vrachtschip Canopée op sleeptouw naar Nederland, © Neptune