Kijk mee met verbouwing van het eerste elektrische charterschip

De Overwinning van Joost Martijn en Anna Glas wordt momenteel verbouwd om als duurzaam charterschip te kunnen varen. De tjalk wordt met 2 elektromotoren van 20 kW uitgerust plus een uitgebreid accupakket van 68 kWh. Het schip krijgt een duurzaam interieur, een inductie-kookplaat en infraroodverwarming. Het wordt heel goed geïsoleerd en is volledig gestraald en in de verf gezet.  

Voor het eerste proefjaar wordt in de huidige machinekamer een aggregaat geplaatst zodat, in geval van een tekort, er stroom gedraaid kan worden. Later wordt bekeken of de gemaakte keuzes voor het vermogen overeenkomen met het geschatte motorgebruik en het huishoudelijk gebruik van de passagiers. In 2024 wordt een methanolbrandstofcel geplaatst en kan, zoals het er nu uitziet, het aggregaat weg worden gehaald.

De vloer in de machinekamer ligt er inmiddels weer in en in de komende weken wordt de elektra aangelegd. Daarna zullen de accu’s en elektromotor worden ingebouwd bij SRF in Harlingen. Voor geïnteresseerden organiseert de BBZ dan een mogelijkheid om een kijkje te nemen hoe het schip opnieuw opgebouwd wordt en hoeveel ruimte de aanpassingen om duurzaam te varen in beslag nemen. Om de werf niet al te veel te belasten, hebben we afgesproken dat geïnteresseerden zich van te voren bij ons aanmelden zodat we weten hoeveel personen er komen. Begin november zal er meer bekend worden over de datum. Mail even naar brenda@debbz.nl als je hierbij wilt zijn.

Wie nu al belangstelling heeft om te gaan kijken hoe het proces verloopt, is welkom. De openingstijden van de werf zijn van 8.00 tot 17.00 uur. Wil je tekst en uitleg, neem dan contact op voordat je het bezoek plant met Joost Martijn omdat wel hij regelmatig maar niet altijd op de werf is.

Foto: de Overwinning, foto Gouden Vloot