Nieuwe Sail Assisted bulkcarrier Shofu Maru in gebruik genomen

De Shofu Maru, de eerste bulkcarrier uitgerust met een Wind Challenger hardzeil voortstuwingssysteem is officieel in gebruik genomen. De bulker van 98.700 DWT gaat steenkool vervoeren, voornamelijk uit Australië, Indonesië en Noord-Amerika voor Tohoku Electric Power Co.

Aanvankelijk werd het Wind Challenger Project ontwikkeld door de Universiteit van Toyko met de steun van Mitsui O.S.K. Lines en Oshima-scheepsbouw, het concept is een zeilondersteund schip met intrekbare stijve vleugelzeilen.

Het ontwerp-concept van Wind Challenger voorzag bulkcarriers met maximaal zeven masten met intrekbare stijve zeilen. De Shofu Maru heeft een enkele op de boeg gemonteerde mast om de levensvatbaarheid van het ontwerp te testen. Niettemin wordt verwacht dat het extra voortstuwingsvermogen van het starre zeil de uitstoot van broeikasgassen (BKG) met ongeveer 5% zal verminderen tijdens een reis van Japan naar Australië en met ongeveer 8% tijdens een reis naar de westkust van Japan en Noord-Amerika, in vergelijking met een conventioneel schip van hetzelfde type.

De reder heeft nog een windondersteunde bulker die in 2024 in gebruik wordt genomen om houtpellets voor Enviva te vervoeren. Naast het harde zeilsysteem, overweegt MOL om de rotorzeilen van Anemoi Marine Technologies op het schip te gebruiken, wat samen de uitstoot van broeikasgassen met gemiddeld 20% zou kunnen verminderen.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/3gILS7NmGZs" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>