Zeilen maken een comeback: supertanker bespaart bijna 10 procent brandstof

Dat er een nieuwe supertanker in gebruik genomen wordt (die bovendien ruwe olie over de wereld zal transporten) is natuurlijk geen duurzaam nieuws. Maar dat hij bijna tien procent brandstof bespaart dankzij een relatief simpele ingreep, is dat wel. De supertanker New Aden, besteld door China Merchant Energy Shipping (CMES), wordt uitgerust met vier grote zeilen die de brandstofbesparing voor elkaar boksen.

Brandstofbesparing en minder CO2-uitstoot
Ondertussen kan de inzet van zeilen het uitstootprobleem van de zeevaart op relatief simpele wijze en korte termijn verzachten. De tanker van CMES wordt opgeleverd met vier zeilen van ieder 40 meter hoog met 1.200 vierkante meter oppervlak, resulterend in een brandstofbesparing van 9,8 procent. De zeilen kunnen uitgeklapt worden met een simpele druk op de knop. Een automatisch systeem zorgt er vervolgens voor dat de zeilen constant in de beste hoek gepositioneerd worden, zodat ze de aanwezige wind maximaal benutten.

Volgens CMES zorgt de innovatie voor een flinke CO2-besparing. Per trip van China naar het Midden-Oosten zorgt het voor een CO2-besparing van 2.900 ton.

Lees het gehele artikel op de bron: change