ILT nodigt Bruine Vloot uit voor een gesprek

ILT heeft in een mail aan scheepseigenaren, keuringsinstanties, boekingsbureaus en branche organisatie de gehele Bruine Vloot uitgenodigd om samen in gesprek te gaan. De bijeenkomst zal plaatsvinden op 29 september in Utrecht. Veel schippers hebben aangegeven dat de plaats en tijd niet handig zijn gekozen, maar deze worden door ILT niet veranderd.

Het dodelijk ongeval dat op 31 augustus 2022 plaatsvond op een schip van de Bruine Vloot was een afgrijselijke gebeurtenis. De politie doet op dit moment onderzoek naar het ongeval. De ILT assisteert hen daarbij. Uit een inventarisatie van de ILT zou blijken dat bijna 15% van de Bruine Vloot niet beschikt over geldige certificaten. Hoewel de lijst van schepen niet door ILT is vrij gegeven wordt er door schippers in de Bruine Vloot met vraagtekens naar het aantal schepen op deze lijst gekeken. Er is van verschillende schepen in deze lijst (ze zijn door ILT via email aangeschreven) bekend dat ze op dit moment niet actief (meer) varen in de chartervaart. ILT meldde deze week dat circa de helft van de 39 schepen inmiddels haar certificaten wel op orde heeft. Maar dat er schepen zonder geldige certificaten met passagiers zeilen blijft voor schippers niet te accepteren.

ILT wil op deze manier een open gesprek met overheid, keuringsinstanties, boekingsbureaus en eigenaren hebben om waar mogelijk ongevallen in de toekomst te voorkomen. Samen zal de veiligheid van de Bruine Vloot verbeterd moeten worden en zal het vertrouwen in de sector hersteld moeten worden. De bijeenkomst zal niet on line te volgen zijn.

Om de betrokkenheid van de Bruine Vloot te tonen is een grote opkomst vanuit de branche van belang. Als je niet kan komen, meld je dan af voor de bijeenkomst via marlies.goede@ILenT.nl met eventueel de redenen waarom je er niet bij kan zijn.

BBZ
EOC