Meeste van 39 onveilige schepen bruine vloot zijn volgens inspectie weer in orde

De meeste van de 39 historische schepen van de bruine vloot die niet beschikten over verplichte veiligheidscertificaten hebben hun zaken inmiddels op orde. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) meldt dat de schepen snel noodzakelijke reparaties hebben laten uitvoeren, waarna ze de vereiste certificaten alsnog kregen.

De inspectie maakte op 15 september bekend dat 39 van de 254 schepen van de bruine vloot , die commerciële vaartochten maken, niet beschikten over geldige certificaten voor het schip of de tuigage. Het merendeel van de schippers ondernam direct actie. ILT gaf inmiddels aan dat ongeveer de helft van de 39 schepen de certificaten weer op orde heeft. (WvD)

Verbod op uitvaren
Het ging niet in alle gevallen goed: deze week wilde een schip zonder geldige papieren toch uitvaren. Toen de ILT daar lucht van kreeg, is de schipper gesommeerd in de haven te blijven. De inspectie organiseert deze week een bijeenkomst met brancheorganisaties, keuringsinstanties, boekingsbureaus, eigenaren en schippers. Daar moet duidelijk worden welke verantwoordelijkheden de diverse partijen hebben ten aanzien van de veiligheid aan boord van de charterschepen. Doel is, aldus de ILT, ‘waar mogelijk ongevallen in de toekomst te voorkomen’.

‘In de lurven grijpen’
De Vereniging voor Beroepschartervaart BBZ, waarbij ongeveer de helft van de vloot is aangesloten, juicht de bijeenkomst met de ILT toe. ,,En het is trouwens ook heel goed dat de overheid schippers bij de lurven grijpt die zonder geldige papieren met passagiers het water op willen. Dat kan absoluut niet’’, zegt directeur Paul van Ommen.

Lees het gehele artikel op de bron: LC alleen voor abonnees

Foto: charterschepen in de haven van Hoorn, ©WvD

EOC
BBZ