Stikstofreductie valt garnalenvissers rauw op het dak

Na boeren hebben nu garnalenvissers ook te maken met stikstofmaatregelen. Sommigen mogen vanaf 1 januari minder vissen. Dat kan oplopen tot over de tachtig procent verplichte reductie van stikstofuitstoot. Er wordt al langere tijd gesproken over verlaging van de stikstofuitstoot, maar deze concrete maatregel valt de sector toch rauw op het dak.

De stikstofreducties gelden voor vissers die in 2021 te dicht bij Natura 2000-gebieden hebben gevist. De vissers moeten om de paar jaar een nieuwe vergunning voor de Wet Natuurbescherming aanvragen. De vergunning van nu loopt op 31 december dit jaar af.

De Nederlandse Vissersbond regelt de nieuwe vergunningen en heeft daarvoor toestemming gevraagd aan de vissers voor het gebruiken van de locatiegegevens van het AIS-navigatiesysteem, vastgelegd in het jaar 2021. De bond heeft er volgens de vissers niet bij gezegd dat daar direct stikstofreducties achter weg konden komen.

“Met de rug tegen de muur”
“Tot nu toe mochten we altijd vissen in die Natura 2000 gebieden”, zegt Jan de Vries uit Dokkumer Nieuwe Zijlen met als vaste haven Lauwersoog. Hij moet met zijn eenmanskottertje 66% minder stikstof uitstoten. Investeren zit er niet in, want de bank ziet geen toekomst in zijn bedrijf. “Dan schrik je wel even. Het komt erop neer dat ik moet stoppen. Ik sta met de rug tegen de muur.” De Vries zou te dicht bij de duinen van Schiermonnikoog gevist hebben. Hij wist vorig jaar niet welke gevolgen dat zou hebben.

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland

Foto: De garnalenkotter LO5 van Jan de Vries