Bruine vloot Harlingen voelt zich ‘ongemakkelijk’ over missende papieren bij 39 schepen

Het nieuws dat 39 schepen van de bruine vloot hun papieren niet in orde hebben is hard aangekomen bij de Verenigde Bruine Zeilvaart Harlingen (VBZH). De vereniging voelt zich ongemakkelijk tegenover de gemeente en wil de feiten over de status van deze schepen en de ongelukken boven water hebben.
Gijs van Hesteren, voorzitter van de VBZH, is ontdaan door het nieuws. De vereniging, die als tussenpersoon fungeert tussen schippers en de gemeente Harlingen, vraagt zich af welke schepen er precies bij die 39 horen. Dat is namelijk niet openbaar bekendgemaakt. Van Hesteren zegt dat de vereniging zelf gezocht heeft naar de schepen die bij die 39 horen. De voorzitter denkt dat een deel op dit moment mogelijk niet in het water ligt, maar bijvoorbeeld op de werf voor reparaties.

Ondanks de onzekerheid over welke schepen het zijn en of er überhaupt schepen uit Harlingen bij zitten, onderneemt de vereniging al wel actie. “Als vereniging in Harlingen verdelen wij de ligplaatsen. Wie niet lid is, heeft geen plek. Dus wij willen dat lidmaatschap gaan koppelen aan het hebben van de juiste veiligheidscertificaten.” Die actie komt misschien wel uit een ongemakkelijk gevoel tegenover de gemeente Harlingen. De gemeente heeft de bruine vloot in de coronajaren gesteund.

Van Hesteren vertelt dat er stevig gebeld wordt naar boekingskantoren. “Ook door klanten die al een reis geboekt hebben, en die vragen dan: ‘dat schip waar we straks meezeilen heeft toch wel zijn papiertjes op orde?'” Annuleringen zijn er vooral bij de rederij van De Risico. Verder zijn er enkele annuleringen bij boekingskantoren. De voorzitter wil niet spreken van een trend.

Lees het gehele artikel met video op de bron: Omroep Friesland

Ook in de Leeuwarder Courant van 17 september een interview met Gijs van Hesteren, alleen voor abonnees

Afbeelding: charterschepen in Harlingen, ©WvD