Duurzaam zeilen naar klimaattop lukt dit jaar niet

Naar een klimaattop reizen veel deelnemers het liefst zo duurzaam mogelijk, maar dat wordt voor Europeanen die de volgende grote top in november bijwonen een stuk moeilijker dan vorig jaar. Aangezien de top wordt gehouden in het Egyptische Sharm-el-Sheikh zijn de mogelijkheden veel beperkter dan bij de vorige editie, in Glasgow. Het is reisorganisatie Fair Ferry helaas niet gelukt een geschikt zeilschip voor deze reis te vinden.

Zeilschip
De Egyptische badplaats ligt aan de Rode Zee, wat mogelijkheden biedt om er over zee heen te reizen. Reisorganisatie Fair Ferry had plannen om deelnemers per zeilschip naar Egypte te brengen. Daarvoor moest wel een duurzaam opererend zeilschip worden gevonden, vertelt oprichter Karel de Boer. “Wij hebben geen eigen schepen, die charteren we. Het schip dat we hiervoor hadden gevonden, bleek erg veel brandstof te gebruiken. Dat haalde de bodem weg onder ons plan”, vertelt hij teleurgesteld.

Het hele stuk zeilen zit er sowieso niet in, legt De Boer uit. Bij tegenwind en op het rechte stuk door het Suezkanaal zal de motor aan moeten. En die bleek verre van duurzaam. Voor de zeiltocht hadden zich zo’n 200 geïnteresseerden gemeld, vertelt De Boer. “Het is jammer, ik had de tocht heel graag gemaakt.”

Greenpeace vaart wel met het gemotoriseerde zeilschip Rainbow Warrior is deze week richting Middellandse Zee vertrokken vanuit Nederland. Na een scheepstour om aandacht te vragen voor het klimaat vaart het schip naar Egypte, om van daaruit een groep jonge klimaatactivisten uit de regio naar eindbestemming Sharm-el-Sheikh te brengen. Hoe duurzaam dit schip op deze reis vaart is niet duidelijk.

EOC
BBZ