‘Verwarmingsinstallatie op zeilcharterschepen vaak overbemeten’

Door Peter Fokkens

‘Als een schipper uit de zeilende beroepsvaart wil verduurzamen is mijn eerste vraag: wat is je vaarseizoen? Als het schip in de winter niet vaart, hoef je het ook niet altijd op 20 graden warm te houden. En dan hoeft er ook niet zo’n dure ketel in, die ook nog eens veel meer verbruikt.’ Jorrit Jouwsma van De Duurzame Oplossing (DDOP) is stellig over hoe je een schip verduurzaamt.

Hij heeft er zelf twee, die hij met verschillende technieken verduurzaamde. Na de voortstuwing (zie de Schuttevaer van 17 juni 2022 – red.) komt nu de scheepsverwarming aan bod. Verduurzaming hoeft niet duur te zijn, als je maar scherpe keuzes maakt: ‘Veel schippers denken dat hun schip in de winter ook goed te verwarmen moet zijn. Maar of dat in de praktijk een rendabele keuze is, is maar de vraag. Als je in de winter alleen een weekendje met de kerst vaart. En misschien nog een tochtje met de familie maakt. Heb je dan een dure dieselslurpende verwarmingsketel nodig die het ook bij strenge vorst nog aankan? Ik denk van niet. De kans is heel groot dat je dat met dat weekendje in de winter varen niet terugverdient. Maar ik zie vaak dat er wordt gedacht in incidenten: voor die ene keer moet ook alles 100% zijn. Dat is geen duurzaam beleid. Denk in plaats daarvan over het hele jaar. Dan kom je al snel op andere keuzes uit.’

Houtkachel
‘Misschien is het wel veel goedkoper om er tijdens dat ene weekendje een paar elektrische radiatoren bij te zetten, die dan op de generator draaien. De mindere efficiëntie daarvan weegt echt niet op tegen het ‘verlies’ dat je draait als je een systeem dat ook de koudste momenten aankan het hele jaar op driekwart vermogen laat draaien. Ik ken een schipper die voor dat doel een fijne houtkachel heeft. Kan-ie toch nog af en toe droogvallen in de winter. Wel zo romantisch als je ‘s ochtends eerst even de kachel moet opstoken. Hij verkoopt dat gewoon als onderdeel van het varende bestaan in de winter. En bij de manier waarop hij vaart past dat prima.’

Lees het gehele artikel van Peter Fokkens in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor abonnees

Afbeelding: charterschepen klaar voor winterzeilen, © WvD