Bruine vloot doet aan ‘preventieve ruiming’ van oude masten

Masten en gieken die al oud zijn worden momenteel vervangen bij de bruine vloot. Logisch, zo zegt mastenbouwer Piet Blaauw uit Stavoren, maar het is niet altijd nodig. Hij spreekt over een ‘preventieve ruiming’. Opnieuw werd de bruine vloot opgeschrikt door een ongeluk. Nu door een giek die was aangetast door houtrot. Een 13-jarig meisje kwam daarbij om het leven. De schrik zit er ook bij Blaauw goed in. “Het is het meest trieste dat je kan overkomen. Ook voor de schipper, op een schip waar hij trots op is. Dat je dat dáár kan overkomen, is het meest akelig.”
De burgemeester van Harlingen, Ina Sjerps, sprak zich vlak na het ongeluk fel uit. Volgens haar kon er van toeval geen sprake meer zijn na twee incidenten kort na elkaar. Blaauw wil daar niet aan. ” Je kunt vandaag ook met de auto voor de apk en morgen de motor kapot hebben. Dat je zoiets zegt, slaat nergens op. Laat ik eerlijk zijn: twee keer in één jaar is niet mooi, maar het blijft een incident op zichzelf.

Onderhoud makkelijker bij stalen mast
Er zijn verschillende opties voor een mast. Uit één stuk, verlijmd of van staal. Als het hout goed is, zijn ze allemaal sterk. Blaauw: “Een verlijmde mast is vooral stugger dan die uit één stuk. Daarmee is hij ook sterker, maar niet zoveel als mensen denken. Een stalen mast is ook stug en sterk. Het voordeel daarvan is dat je hem goed kunt controleren. Het onderhoud is ook gemakkelijker. Maar, ook deze kan van binnenuit roesten. Dan is hij ook zwakker. Een stalen mest breekt alleen niet, die buigt.

‘Meer onderhoud nodig’
Veel masten hebben een scheur. Dat is niet erg, aldus Blaauw. “Het gaat dan om een windscheur. Als je de mast goed onderhoudt en het vocht eruit houdt, gaat het lang goed. Ik ken een mast van 135 jaar oud, waar niets mee aan de hand is. Dan tref je er één van 12 jaar die gewoon niet meer goed is. “

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland

Lees ook het artikel in de LC: Drukte bij Mastenmaker Stavoren na houtrotongeval; LC, alleen voor abonnees

Afbeelding: stalen masten bij Piet Blaauw, © Piet Blaauw