Vuilwaterafgiftepunten in Sneek dienen als voorbeeld voor Harlingen

De BBZ heeft samen met vertegenwoordigers van de haven en de gemeente van Harlingen een bezoek gebracht aan de Pampuskade in Sneek. Hier zijn al diverse probleemloos functionerende vuilwaterafgiftepunten aangelegd voor de chartervaart en cruiseschepen. Het team van Harlingen kwam ideeën opdoen ter voorbereiding voor de aanleg van afgiftepunten in hun eigen haven.

Hielke Rollema, de ontwerper van de putjes in Sneek heeft uitleg gegeven hoe het systeem werkt. Als er al een riool ligt, is het eigenlijk heel eenvoudig: een putje met daarin een uniforme aansluiting en een kraan tegen stankoverlast. Je sluit je eigen slang aan en je pompt direct het riool in.
Harlingen wil dit systeem ook gaan hanteren. Het plan is om te beginnen in de Zuiderhaven zodra er een akkoord is voor het budget.