Rondzwervende walrus Freya afgemaakt in Noorwegen

Noorwegen heeft de omzwervende en kattenkwaad uithalende walrus Freya laten afmaken. Het dier werd permanent bedreigd door nieuwsgierige mensen, zeiden de Noorse autoriteiten. Die hadden al gewaarschuwd Freya te laten inslapen omdat mensen zichzelf door hun opdringerige gedrag in gevaar brachten.

Kinderen gooiden stenen en stokken
Directeur visserij Frank Bakke-Jensen van de Noorse instelling Fiskeridirektoratet zegt dat de walrus moeilijk te verdoven en te verplaatsen was. Daarom is ervoor gekozen het dier te doden. Hij vertelt in de krant dat in de Oslofjord verschillende gevaarlijke situaties waren ontstaan. Zo kwamen mensen te dicht bij Freya, waardoor ze het gevaar liepen aangevallen te worden. Verder gooiden kinderen stenen en stokken naar het dier.

In de afgelopen weken zijn er verschillende opties besproken om de walrus uit de haven van Oslo te krijgen. Maar volgens de overheidsdienst was verplaatsing niet een optie. Dat zou moeilijk zijn en het welzijn van de walrus kunnen bedreigen.

“Geen voorstander van deze oplossing”
Verschillende opvangcentra in Nederland zijn het niet eens met deze oplossing. Volgens de meeste woordvoerders was het niet nodig geweest het dier te doden. “Het patroon van Freya was duidelijk. Ze verplaatste zich de afgelopen tijd iedere keer weer naar andere gebieden. Daarom hadden ze op z’n minst kunnen wachten tot ze uit zichzelf weg was gegaan.” zegt Annemarie van den Berg van het Zeehondencentrum tegen NU.nl.

Tijdje in Nederland
Freya zwom vorig jaar een tijdje om voor de Nederlandse kust, en lag toen op de onderzeeër Zr.Ms. Dolfijn van de Walrusklasse. Ze bracht ruim drie weken door bij de Waddeneilanden en Harlingen. Het was voor het eerst in 23 jaar dat een walrus hier aan wal kwam.

Afbeelding: Freya dicht bij het publiek, foto Noors Ministerie van visserij


BBZ
EOC