Bruine vloot zet alle zeilen bij deze zomer

Na twee moeilijke corona-zomers gaat het de bruine vloot deze zomer voor de wind. De rederijen kunnen alle zeilen bijzetten om de passagiers te huisvesten. De Waddenzee en het IJsselmeer zijn favoriet. Vooral bij Duitse passagiers.

Gepensioneerde manueel therapeut als reisleider
Rederij Vooruit met het hoofdkantoor in Harlingen biedt een scala aan mogelijkheden om met platbodems en klassieke schepen het waterrijke noordelijke deel van Nederland te ontdekken. De stevenaak Victoria-S is een van de meer dan 70 platbodems die deel uitmaken van de pool van rederij Vooruit. Voor velen is het niet alleen een eerste kennismaking met het zeilen op groot water, maar ook met de Waddeneilanden die vooral bij Duitse passagiers in trek zijn. Het voordeel van een week eilandhoppen met een van de klassieke zeilschepen is dat veerdienstregelingen en hotelovernachtingen genegeerd kunnen worden, evenzo de restaurants. Aan boord is het namelijk all-inclusive.

Tweemaster
De Victoria-S liep in 1876 in Roodevaart van stapel, waarna het in 1898 werd verlengd. De tweemaster heeft een lengte van 29,5 meter bij een breedte van 5,3 meter en een 70 pk sterke voortstuwingsinstallatie die van pas komt als de wind ongunstig is of te weinig kracht heeft. Sinds de verbouwing in 1996 is de stevenaak geschikt om met gezelschappen tot 24 personen zeiltochten te maken. De bemanning op de meeste platbodems bestaat uit een schipper, matroos en kok. In sommige gevallen is er ook een reisleider aan boord.

Lees het gehele artikel van W.M. den Heijer op de bron: Schuttevaer.nl

Afbeelding: charterschepen in de populaire haven van Vlieland, © WvD