Schippers zien meer gevaarlijke situaties op het water

Het wordt steeds onveiliger op de Nederlandse vaarwegen. Dat zegt Sunniva Fluitsma van de Algemeene Schippers Vereeniging. Vrijdagmiddag ging het gruwelijk mis op de Lek, toen een plezierjacht werd overvaren door een vrachtschip. Een 35-jarige vrouw kwam daarbij om het leven. Wat daar nou precies gebeurd is, is nog onduidelijk. “Daarover kan ik dus niets zeggen.” Maar volgens Fluitsma staat buiten kijf dat er meer aandacht moet komen voor de veiligheid op het water, zeker nu het steeds drukker wordt. “Het gaat heel vaak bijna fout, en soms helemaal.”

Fluitsma is zelf schipper in de beroepsvaart. Ze merkt dat de regels op het water lang niet voor iedereen even duidelijk zijn. “In tegenstelling tot op de autoweg is er een groot verschil tussen vaarweggebruikers. Een gedeelte daarvan is gedwongen de verkeersregels te kennen door middel van een vaarbewijs. Maar er is ook een grote groep die dat niet hoeft.”

Gevaren op het water
Volgens Fluitsma hebben sommige mensen geen idee van de gevaren op het water. “Dat heeft denk ik ook te maken met het feit dat mensen in een vakantiemodus zijn. Ze voelen zich dan vrij en blij en zo gedragen ze zich ook”, schetst de schipper de situatie op het water. “Dat zou je op een snelweg niet doen. Maar een vaarweg is soms ook net een snelweg, in de zin er hele grote, zwaarbeladen schepen varen die niet zomaar even kunnen stoppen of uitwijken. En als je dan vrolijk met je plezierbootje vakantie zit te vieren en misschien een drankje drinkt, dan gaat dat gewoon fout. Of bijna fout.”

Lees het gehele artikel op de bron: RTV Utrecht