Wa’k nog wol zegg’n: Gerrit van der Veer

In de rubriek Wa’k nog wol zegg’n laat Jac Ruiten wekelijks markante Kampenaren aan het woord die op het gebied van werk, hobby of leven een onuitwisbare indruk maken of gemaakt hebben op de Kamper samenleving. Deze week is het de beurt aan schipper Gerrit van der Veer.

Ik stap aan boord van de “SPES” wat “hoop”betekent. Eigendom van Gerrit van der Veer en Ingela Abbing. Gerrit, een Kampenaar in hart en nieren met een grote liefde voor het water en alles wat zich er op en er in bevindt. Zoals een landrot vaste grond onder zijn voeten wil, wil Gerrit klotsend water voelen. Een prachtig verbouwd vrachtschip met alles wat je in een gewoon huis ook aantreft maar dan mobiel en op het water. Gerrit doet het meeste zelf getuige de ruime en uitgebreide werkplaats in het ruim van het schip. Met gepaste trots en passie vertelt hij over zijn belevenissen. Zijn trouwe viervoeter volgt en we belanden uiteindelijk in het woonvertrek aan de achterkant.

Timmerman/Schipper
Zijn fascinatie voor de scheepvaart begon toen hij als 15 jarig jongetje als leerling timmerman bij Kaandorp zijn eerste tweemaster bouwde. Via Toon Slurink ging hij varen op de “Nooit volmaakt”.“De Alida” was zijn volgende project. Daarmee maakte hij in 1980 onderdeel uit van de “Hanzestadcompagnie”. Hoogte en dieptepunten volgden. Na bijna te zijn omgeslagen volgde een glorieuze overwinning op “Rooie Gerrit”. Een schier onoverwinnelijke zeiler. Die hem feliciteerde met de legendarische woorden: “En de eerste prijs is voor Gerrit en dat bin ik niet grrrrrrrrr!”

Er volgden nog vele schepen daarna. Met de schoener “Bisschop van Arkel” voer hij naar Engeland en Brugge en vanaf 1986 naar de Oostzee. Zijn nieuwsgierigheid naar wat er achter de horizon zou liggen bracht hem steeds verder!

Lees het gehele artikel op de bron: Brugnieuws

Afbeelding: de Bisschop van Arkel, één van de schepen die van Gerrit van der Veer zijn geweest