Franse vleugelzeilen boeken vooruitgang

Het Franse Centre de Recherche pour l’Architecture et l’Industrie Nautiques (CRAIN) Technologies heeft de principiële goedkeuring (AiP) gekregen van collega-klassenmaatschappij Bureau Veritas (BV) voor zijn Wind Assisted Ship Propulsion (WASP) voor vrachtschepen.

Het zuigvleugelconcept, genaamd SW270, is een solide dikke vleugel, voorzien van een achterklep, gezamenlijk ontwikkeld door Crain en zijn partner REEL (Rationnel Economique Esthétique Léger). Roosters aan weerszijden van het vleugeldeel creëren een zuigkracht die de luchtstroom rond het vleugeldeel van buiten naar binnen trekt. De vleugel is gemonteerd op een fundering die de zuigventilator bevat die nodig is om het systeem te laten werken. Het systeem lijkt hetzelfde principe te gebruiken als de turbo sails van Cousteau en de vleugelzeilen van Econowind.

Het zuigvleugelconcept zou een zeer hoge liftcoëfficiënt opleveren, waardoor het apparaat dat nodig is om een ​​bepaalde trekkracht te bereiken kleiner kan. “Dankzij de vorm van het systeem blijft de luchtweerstand matig. Daarom biedt de lift-to-drag-verhouding goede prestaties in upwind-omstandigheden en voor schepen die met relatief hoge snelheden varen, waarbij de wind wordt gebruikt om het schip voort te stuwen in combinatie met de hoofdmotor”, aldus BV.

Het vleugelgedeelte kan rond een verticale as draaien om zich aan te passen aan de windrichting en de prestaties te optimaliseren. Het apparaat dat in deze AiP werd overwogen, was een vleugel met een hoogte van 27 m, maar BV merkte op dat het concept in verschillende maten kon worden afgeleid voor verschillende scheepsgroottes.

Lees het gehele artikel op de bron: Splash247