Zoetwatervoorraad IJsselmeer op peil houden is een ‘uitdaging’

Het is een uitdaging om de zoetwatervoorraad in het IJsselmeer op een goed niveau te houden. Dat zegt de Unie van Waterschappen. Het water wordt door negen waterschappen gebruikt om sloten, riviertjes en kanalen op peil te houden. Maar de waterstand is aan het dalen door verdamping en te weinig aanvoer vanuit dalende rivieren.

Rijkswaterstaat heeft het peil van het IJsselmeer al weken geleden verhoogd. De waterstand is nog voldoende maar wel aan het dalen. Ook komt er bij de Afsluitdijk steeds meer zout water vanuit de Waddenzee in het water. Er wordt volop gespuid om het zoute water tegen te houden.

Op andere plekken in Nederland is het ook steeds meer een uitdaging om de aanvoer van zoetwater op peil te houden. De Rijn zal half augustus bij de grensplaats Lobith minder dan 750 kubieke meter per seconde afvoeren. Normaal is dit rond deze tijd ca 1.300 kubieke meter per seconde. Dat is volgens Rijkswaterstaat heel bijzonder in deze tijd van het jaar en zal tot meer ingrepen in het watersysteem leiden. De waterstand in de Maas is ook laag, maar veroorzaakt minder problemen.

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Flevoland

BBZ
EOC