Harlingen Sail ontving 300.000 bezoekers

Harlingen Sail dat 4 dagen de havenstad Harlingen beheerste heeft uiteindelijk zo’n 300.000 bezoekers getrokken. De Tall Ships verlieten zondagmiddag weer in een parade de haven van Harlingen om op eigen gelegenheid naar Antwerpen te varen, waar ze op vrijdag 22 juli weer bijeenkomen voor Sail Antwerpen. De Dar Mlodzieży vertrok als eerste zondag. Er wordt niet geracet naar Antwerpen. ,,De schepen maken tussenstops. Sommige varen naar Den Helder of Vlissingen, sommige maken een ronde over het IJsselmeer en bezochten Enkhuizen op zondagavond.” Het wordt een Cruise-In Company genoemd. Vanaf Antwerpen gaat er weer een etappe geracet worden, nu naar Aalborg in het noorden van Denemarken.

Thalassa en Fryderyk Chopin bij de start voor Esbjerg, foto Shabab Oman

De sail out van de Tall Ships in Harlingen trok zondag veel publiek. Zaterdag werden er rond de 100.000 bezoekers geteld in de stad. ,,Zondag rond 13.00, 14.00 uur leek het nog drukker dan op zaterdag.” Het precieze aantal werd nagegaan door onder meer dronebeelden te bekijken. ,,Overal staan bezoekers. Op de Zuider pier, op de Noorder pier, in de Willemshaven, in het centrum. Het is lastig te tellen.”

“Het was een ongekend vrolijk maritiem festival”, zegt Lieuwe Krol, projectdirecteur van het organiserende Harlingen Sail bij Omroep Friesland. “Het zat ons natuurlijk mee, want de weersomstandigheden waren fantastisch. Maar de slingers moesten we zelf ophangen en dat heeft het team geweldig gedaan. Ik ben ongelooflijk trots op ze.” Schepen uit 11 verschillende landen bezochten de stad, na een Tall Ship Race die in Esberg (DK) startte. Er dede maar liefst 7 Nederlandse Tall Ships mee. Niet alle grote schepen die zich in eerste instantie hadden aangemeld waren er: drie Russische schepen die zouden komen, waren vanwege de oorlog in Oekraïne niet welkom.

Niet alleen de organisatie, maar ook de hele stad was trots op Harlingen Sail, dat een kleine havenstad zoveel schepen en bezoekers konden ontvangen in één lang weekend is bijzonder. Ook blij en tevreden waren de bemanningen van de 37 deelnemende schepen aan de Tall Ship Races 2022.

Peter Lock schreef voor de Schuttevaer een uitgebreid artikel dat je kan lezen in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor abonnees

Foto: Noordstijl, Hennie Berkenpas

BBZ
EOC