Geslaagde Sail-in parade voor Harlingen

Op donderdag 14 juli kwamen meer dan 40 Tall Ships in een Sail-in parade langs de Pollendam naar Harlingen gezeild. De deelnemers aan de eerste etappe van de 2022 Tall Ship Races kwamen voor vier dagen naar Harlingen, om er daar een groot feest van te maken. Veel schepen konden zelfs nog zeilend de haven binnen lopen, en bij ieder schip werd het volkslied gespeeld van het thuisland van het schip. Twee maal het Friesche volkslied en vijf keer het Wilhelmus. Naast de deelnemers aan de Tall Ship Race kwamen er ook vele schepen om aan de festiviteiten van Sail Harlingen deel te nemen, zoals bijvoorbeeld de bark Europa. De schepen werden aangemeerd en sommigen werden opengesteld voor het publiek om te bekijken. Er worden meer dan 300.000 bezoekers verwacht.

© Noordstijl

Jan Reier Arends is voorzitter van Tallships Harlingen en kijkt terug op een prachtige eerste dag. “Dit was super, wij zijn vanochtend vroeg uitgevaren. Dan kom je één voor één die schepen tegen, mooi opgepoetst, zeilen omhoog, allemaal vlaggen. Dat is natuurlijk een fantastisch plaatje.” Volgens hem was het weer vandaag ideaal voor de intocht van de schepen. “De weersomstandigheden waren geweldig, de wind was precies uit de goede richting, dat al die schepen mooi voor de wind langs de Pollendam konden zeilen. Daar kun je eigenlijk alleen maar van dromen.” Zo meldde hij bij Omroep Friesland.

Na een lang weekend in Harlingen vertrekken de schepen zondagmiddag 17 juli uit Harlingen in een Sail-out van 13 tot 15 uur. De schepen vertrekken dan richting Antwerpen, waar ze 22 juli moeten aankomen. Deze etappe is geen wedstrijd, maar geeft de schepen de mogelijkheid om hun eigen weg te kiezen. Sommige zullen onderweg andere havens aan doen, zoals bv Oudeschild op Texel, Enkhuizen, Scheveningen en Vlissingen.

Naast vele andere media houdt Omroep Friesland een uitgebreid blog bij rond de Tallships Harlingen, kijk hier

Of kijk op Harlingen Sail voor meer info

Foto: de Oosterschelde loopt Harlingen binnen, © Noordstijl, Hennie Berkenpas

BBZ
EOC