Naar zee met de tweemastschoener TX-51 Johanna Maria

‘Wil je meedoen aan de Schuttevaer-rubriek Wonen op een schip?’ Daar hoeft schipper Michel van ’t Zand, eigenaar van TX-51 Johanna Maria, niet lang over na te denken. ‘Alleen, dan moet je wel even meevaren van de werf in Hellevoetsluis naar thuishaven Scheveningen.’ Wie zegt daar nou nee tegen?

‘Ik heb een duikschool gehad en later een strandtent in Scheveningen’, vertelt Michel. Met water had hij dus altijd al wat en zeilen deed hij ook al fanatiek. ‘Veel solo en ook op zee. Maar ik dacht toen al: als ik ooit nog eens zo’n groot schip kan kopen, dan koop ik er een met een mooi groot stuurhuis.’ En zo geschiedde. De TX-51 Johanna Maria is een tweemastschoener uit 1939 met een lengte van 24,75 meter en een breedte van 5,70 meter. Een zeeschip met een waterverplaatsing van 120 ton. Tussen 1995 en 2005 is ze in de huidige staat gebracht en in 2016 kocht Michel haar. ‘De romp is uit 1939, maar de rest is later ingebouwd. Het zijn wel allemaal originele oude onderdelen, maar ze komen niet oorspronkelijk van dit schip. Een oud luik uit een duikboot bijvoorbeeld en een oude dieselkachel. De masten staan in oude mastvoeten. Die kun je zo uit het schip takelen. Het enige wat echt nieuw is, dat is het houtwerk.’

Relatietherapie
Wonen op het schip vindt Michel geweldig. ‘Ik héb nog wel een huis aan de wal. Maar ik ben het liefst zo vaak mogelijk aan boord. De geluiden van de zee, het klotsende water. En het kleine en knusse.’ Aan bord heeft Michel ook relatietherapie. ‘In 2004 heb ik een coachingspraktijk geopend waar ik vooral NLP en leiderschapstrainingen gaf. Toen ik het schip kocht, ben ik die relatietherapie ook aan boord gaan geven. Met elkaar het water op en in alle rust praten en nadenken. Dat heeft echt meerwaarde.’

Lees het gehele artikel van Sanne van der Most in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor abonnees

Afbeelding: screenshot van het artikel in Schuttevaer

BBZ
EOC