Werelderfgoedcentrum-Waddenzee in Lauwersoog wordt 17 miljoen duurder

De komst van het Werelderfgoedcentrum-Waddenzee in Lauwersoog gaat 43,7 miljoen euro kosten. Daarmee wordt het project ruim 17 miljoen euro oftewel 65 % duurder dan aanvankelijk gedacht. De provincie Groningen en het Waddenfonds zijn om extra geld gevraagd.

Dat de bouw van het WEC fors duurder zou worden dan de aanvankelijke 27 miljoen euro, was al bekend. Alleen nog niet hoeveel precies. Het bedrag staat in een memo aan de gemeenteraad van Het Hogeland, waarin uitleg wordt gegeven over de kosten. Om deze kostenstijging te kunnen behappen, heeft het WEC bij het Waddenfonds nog eens 5 miljoen euro aangevraagd. Het Waddenfonds zou al 9,65 miljoen euro op tafel leggen voor het prestigieuze gebouw. De provincie zegde al ruim 5 miljoen euro toe. Daar komt, als Provinciale Staten instemmen, nog eens 2,8 miljoen euro provinciaal geld bij.

Details en voorwaarden van de gemeentelijke borgstelling van 8,5 miljoen euro voor een banklening staan inmiddels op papier, zegt WEC-directeur Niek Kuizenga. De gemeenteraad ging eerder al op hoofdlijnen akkoord met het afgeven van de borgstelling. Burgemeester en wethouders hebben onlangs een definitief besluit genomen. Ook werd eerder al bekend dat het WEC kan rekenen op 6,5 miljoen euro uit het Nationaal Programma Groningen. Gecombineerd met nog een aantal kleinere bijdragen is daarmee de kostenstijging – onder meer onder invloed van corona en de oorlog in Oekraïne – op te vangen.

Lees het gehele artikel op de bron: LC alleen voor abonees

Afbeelding: artist impression van het Werelderfgoedcentrum. © Dorte Mandrup

EOC
BBZ